Enerji Kimlik Belgesinin (ekb) A Sınıfı Çıkması İçin Binama Neler Yapmalıyım? Hangi Sistemler Gereklidir?
Enerji Kimlik Belgesi, bir yapının enerjiyi ne kadar verimli kullandığının tespitini yapar. Yapının mimari ve mekanik tesisat projeleri (ısıtma, soğutma, havalandırma), elektrik tesisat ve ısı yalıtım projelerinden alınan verilerin BEP-TR programına aktarılır.
Aktarımdan sonra binanın, bu yapı özellikleri sonucunda birim metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salımı hesaplanarak enerji kimlik belgesi hazırlanmış olur.
Enerji Kimlik Belgesi Performans Sınıfı Nedir?
BEP-TR girilen veriler sonucunda enerji sınıflandırmasını A sınıfı ve G sınıfı aralığında yapmaktadır. A sınıfı en verimli sınıfı temsil eder. G harfi ile sembolize edilen sınıf ise en verimsiz sınıfı temsil etmektedir.
Binanız eğer olması gereken tüm yapı ve yalıtım standartlarını taşıyorsa C enerji sınıfını alır. Eğer binanız, olması gereken standartlardan daha iyi bir standarda sahipse B enerji sınıfını alır.
Eğer binanız, en verimli sınıfı temsil eden A sınıfı verimliliğe sahipse, binanızın tasarımı, yalıtımı, ısıtma-soğutma-havalandırma sistemleri, cam-pencere sistemleri çok kaliteli sistemlerdir ve mümkün olan en üst seviyede yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmaktadır.
Binanızın A sınıfı çıkması hem çevre dostu bir binaya sahip olmanızı hem de A sınıfı bir binanın işletme maliyetleri çok düşük olduğu için binanıza olan talebin doğrudan artmasını ve maddi açıdan değerinin yükselmesini sağlayacaktır.
Bu yazının amacı; binanız için kullanıldığında enerji kimlik belgesi’nin (ekb) A sınıfı çıkma ihtimalini artıracak sistemleri anlatmaktır.
A Sınıfı Yapı İçin Gerekli Sistemler
1) Güneş Enerjisi Sistemi
Güneş enerjisi dünyaya gelen güneş ışınlarının güneş panelleri yardımıyla ısı ve elektriğe dönüştürülmesi için kullanılabilen bir kaynaktır. Güneş enerjisi sisteminin binanıza montajı sayesinde verimlilik sınıfında oldukça yüksek değerler yakalarsınız.
Tükenmeyen enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi, binanızdan sağladığınız enerji tasarrufu miktarı arttırır. Bu da binanızın verimlilik sınıfını yükseltecektir. Binalarda kullanılan güneş enerjisi sayesinde;
Konutlar kendi elektriğini üretebilir,
Sıcak su ihtiyaçlarını bu paneller üzerinden karşılayabilir,
Doğalgaz masraflarından büyük oranda kar sağlayabilir,
Hatta üretilen fazla enerjinin satılmasıyla kar elde edilebilir.
Güneşten sıcak su üretimi için güneş kolektörleri kullanılmaktadır. Güneş kolektörlerinde üretilen sıcak su, kullanım suyunuzu ısıtmada veya binanın ısıtmasında destek olarak kullanılmaktadır.
Güneş pillerinin performanslı çalışma garantileri yaklaşık 25 yıla kadardır. Bu sayı kullanıcıları oldukça memnun etmektedir. Güneş enerji sistemlerine yatırım yapıldığında ise sistem kendini yaklaşık 6-6.5 yılda amorti etmekte - maliyetini çıkartmaktadır.
Kojenerasyon sistem kısaca doğalgaz, biomass, biogaz gibi yakıt kaynağından, yüksek verimli olarak elektrik ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesidir. Bu birliktelik, iki enerji formunun da ayrı yerlerde üretilmesinden daha ekonomik neticeler oluşturmaktadır.
Basit çevrimde çalışan, yani sadece elektrik üreten bir gaz türbini ya da moturu, kullandığı enerjinin %30-40 kadarını elektriğe çevirebilir.
Bu sistemin kojenerasyon şeklinde kullanılması halinde sistemden dışarıya atılacak olan ısı enerjisinin büyük bir bölümü de kullanılabilir enerjiye dönüştürülerek toplam enerji girişinin %70-90 arasında değerlendirilmesi sağlanabilir.
Bu tekniğe “birleşik ısı-güç sistemleri” ya da kısaca kojenerasyon denir. Bu teknikle birincil enerjiden tasarruf %42 seviyesinde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla kojenerasyon sisteminin çevreye en önemli katkısı; enerji tasarrufunun yanında atık emisyonların da aynı oranda azaltılmasıdır.
Enerji kimlik belgesi (ekb) örneğinde gördüğümüz üzere Kojenerasyon ve Fotovoltaik sistem kurulu olan yapının ısıtma sistemi sınıfı A sınıfı çıkmıştır.
Trijenerasyon kojenerasyon sisteminin daha kapsamlı biçimidir. Elektrik ve ısıtma sistemine bir de soğutma sisteminin eklenmiş halidir. Kojenerasyondan farkı ısı geri kazanım aşamasındaki ısının bir kısmı da soğutma sistemi için kullanılır.
Böylece elektrik, ısıtma ve soğutma aynı anda gerçekleştirilir. Daha az yakıt kullanarak daha çok iş yapılmış olunur. Elektrik üretilirken aynı yerde tüketim yapılır ve bu sayede bu sistemde iletim ve dağıtım gibi kayıplar oluşmaz. Tek olumsuz özelliği ise sistemin gürültülü bir şekilde çalışmasıdır.