Doğalgaz veya biyogaz kullanılarak aynı anda elektrik, ısıtma ve soğutma üretimine “Trijenerasyon” denir. Böylece elektrik, ısıtma ve soğutma aynı anda gerçekleştiği için daha az yakıtla daha çok iş yapılabilmektedir.
Trijenerasyon sistemler, enerji kimlik belgesi (ekb) üzerinde yer alan performans sınıflarına olumlu anlamda etki eder. Yazımın ilerleyen bölümünde trijenerasyon kullanılan ve kullanılmayan yapılar için birer örnek enerji kimlik belgesi (ekb) paylaşacağım.
Neden Trijenerasyon Kullanılmalıdır?
Trijenerasyon santralinin birçok önemli faydası vardır. İlk olarak ısıtma, soğutma ve elektriğin ayrı ayrı üretildiği ve daha fazla enerji girişi gerektiren, daha fazla ısı ve enerji kaybına neden olan geleneksel yöntemlere göre üretim maliyetlerini azaltmaktadır.
Trijenerasyon santraline sahip olan kuruluş, bütün üretim süreci için şebekeden bağımsız olarak enerji temin edebilmektedir.
Trijenerasyon sistemleri mevsimsel veya sürekli soğutma ihtiyacı olan işletmelere uygulanarak tasarruf ve verimlilik elde edilmektedir.
Trijenerasyon sistemi kojenerasyonu da kapsamaktadır. Kojenerasyondan farkı, elektrik ve ısınmanın yanında soğutma üzerinde de etkisi olmasıdır.
Yani trijenerasyon sistemi, kojenerasyon sistemine göre daha kapsamlıdır. Trijenerasyonu daha iyi anlatmak ve örnek olması amacıyla aynı projemizi trijenerasyon sistemiyle ve Trijenerasyon sistemi olmadan iki farklı şekilde hesaplattık.
Böylece aynı binanın trijenerasyonlu ve trijenerasyonsuz bina enerji performansı, sera gazı emisyonu ve yenilenebilir enerji kullanım oranını karşılaştırabiliriz. Örnek olarak aldığımız bina 22.000 m2’lik bir üniversite binasıdır.
Hesaplama sonucu verileri aşağıda verilmiştir.
Trijenerasyon Sisteme Sahip Bina İçin Örnek EKB
Trijenerasyon Sisteme Sahip Olmayan Bina İçin Örnek EKB
Verilen tabloları karşılaştırırsak; teme
Trijenerasyon sisteme sahip olan binamızın, bağlı olmayan binaya göre enerji performans sonucu daha yüksek çıkmıştır.
Sera gazı emisyonu trijenerasyonlu binada daha düşüktür.
Yenilenebilir enerji kullanım orası ise trijenerasyon bağlı olan binada %14,9 çıkmıştır. Yani binamız %14,9’luk enerji tüketimini trijenerasyon sisteminden kendisi karşılamaktadır.
Trijenerasyon Sistemin Avantajları Nedir?
% 90 üzerinde verimlilik
Düşük enerji maliyeti
Kesintisiz enerji elde etme
Yatırımı kısa sürede amorti etmesi
Kendi elektriğini üretmesine bağlı olarak ulusal şebekede yüklenmenin daha az olması, iletim ve dağıtım kayıplarının minimuma inmesi
Çevre dostu olması
Yakıt çeşitliliği (doğalgaz dışında biyogaz, atıklar ve fosillerde kullanılabilmektedir )
Tüketim ihtiyacına göre üretim yapılabilmesi
Montaj süresinin kısa olması (sadece birkaç günde montaj işlemi yapılabilir)
Bakım süresi ve kolaylığı (bakım süresi 1 yıl içinde sadece 1 haftadır)
Yüksek erişilebilirlik ve esneklik (Isıtma gerekmeyen tesislerde veya mevsimsel değişikliklerle ısıtmanın belirli bir süre gerekli olmadığı dönemlerde, buhar türbinleri kullanılarak, ortaya çıkan ısıdan bir kez daha elektrik enerjisi üretilebilir)
Trijenerasyon sisteminin başlıca avantajlarındandır. Trijenerasyon doğa ve çevre dostudur. Tüm binalara, iş yerlerine, hastanelere, otellere …vs. uygulanmakta ve kullanılabilmektedir.