Enerji kimlik belgesi binanızın enerji tüketimi detaylı bir şekilde bakanlığın sistemine göre girilmesi sonucu oluşan bir belgedir. Binanıza enerji tüketimine göre bir enerji performans sınıfı tanımlanır. Sehatek EVD olarak başlıca verdiğimiz hizmetlerdendir. Bugüne kadar onbinlerce ekbyi müşterilerimize teslim ettik.
2011 yılından bu yana özenli çalışmalarıyla sektörün öncülerinden olan Sehatek, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından hem bina hem sanayi alanında yetkilendirilmiş olup çalışmalarına güvenilir bir şekilde devam ediyor.
Sehatek, uzman sertifikalı enerji yöneticileri ve mühendislerden oluşan ekibi ile dikkat çekmeyi başararak, enerji verimliliği konusundaki duyarlılığını her geçen gün artırıyor. Deneyimleriyle enerji kullanımı konusundaki bilinci artırmayı kendine amaç edinen Sehatek, Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili EVD firması olarak da başarısını kanıtlıyor. Enerji kimlik belgesi, "EKB" ve "Bina Enerji Kimlik Belgesi" olarak da bilinir, üçü de aynı belgelerdir.
Enerji ve enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını, israfın önlenmesini amaçlayan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) binalardaki ısıtma, soğutma, havalandırma ya da aydınlatma gibi sistemlerin yıl içerisinde ne kadar enerji tükettiğini gösteriyor.Daha basit bir ifade ile anlatacak olursak beyaz eşyalarda A sınıfından G sınıfına kadar ayrılan ve enerji verimliliğini gösteren sistemin artık binalar için de yapıldığını söylemek yanlış olmaz
Bina Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında, bir binanın bütün enerji kullanımlarının değerlendirilmesini sağlayacak hesaplama kurallarının belirlenmesi, enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi ve çevrenin korunması amaçlanıyor. Tüm bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için ortaya çıkarılan Enerji Kimlik Belgesi, 2008 yılında yayımlanan Enerji Performansı Yönetmeliği sonrasında zorunlu hale gelmiş bulunuyor.
Enerji Kimlik Belgesi örneği üzerinde inşaat yılı, tapu ve bina bilgileri gibi detaylar yer alıyor. Hemen ikinci sırada ise enerji performansı bulunuyor. Binalarda enerji verimliliği, A’dan G’ye kadar kategorilere ayrılan bir sınıflandırma yöntemiyle belirleniyor. Yani, enerjinin ne kadar verimli kullanıldığı bu sınıflandırma sistemine göre ortaya çıkıyor. Enerji Kimlik Belgesi örneği üzerinde, tüm bu bilgilerin yanı sıra sera gazı emisyonu ile yenilenebilir enerji oranlarının verildiği bölümler yer alıyor.
Apartman Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar ya da yapılmakta olan binalar tarafından alınmak zorunda olarak açıklanıyor. Mevcut binalar asgari sınıflandırma sınırına takılmadan bu belgeye sahip olabiliyor ama enerji verimliliği C sınıfından düşük olan yeni binalar, kanunen iskan dışı bırakılıyor.
Enerji Kimlik Belgesi Yönetmeliği sayesinde binalarda enerji verimliliği konusunda bir artış ve bilinçlenme olması beklenirken enerji kaynaklarının verimli kullanılarak çevre dostu bir yapılanma izlenmesi belgenin asıl hedefi olarak belirtiliyor.
Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu Mudur?Enerji Kimlik Belgesini açıkladıktan sonra bu belgeyle ilgili hükümlerin hangi kanunda yer aldığını inceleyelim
"Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır" sorusu en çok merak edilen konular arasında. İnşaat ve yapı sektöründeki birçok kişinin merak ettiği konulardan olan Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş şirketler tarafından veriliyor. Enerji Kimlik belgesi veren firmalar konusunda oldukça hassas ve dikkatli davranmak önem taşıyor. Bakanlıklar tarafından onaylanmamış bir firmadan aldığınız EKB örneği, mutlaka geçersiz sayılıyor. O nedenle Enerji Kimlik Belgesi veren firmalar arasından seçim yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup olmadıklarına dikkat etmelisiniz.
Enerji Kimlik Belgesi üzerinde binaların yalıtım özelliklerinden ısıtma, soğutma gibi verimliliğine dair pek çok bilgi yer alıyor. Enerji Kimlik Belgesi alan kişilerin sonrasında mutlaka Enerji Kimlik Belgesi sorgulama yapması gerekiyor. EKB sorgulama işlemi İnternet üzerinden yapılabiliyor. Bina Enerji Kimlik Belgesi sorgulama işlemi için öncelikle bakanlığın alınan EKB’yi onaylaması gerektiği ise unutulmaması gereken durumların başında geliyor.
EKB fiyatları belirlenirken devlet tarafından koyulan bir alt ya da üst sınır bulunmuyor
Önümüzdeki günlerde konutların satılmasını ya da kiraya verilmesini etkileyecek olan Enerji Kimlik Belgesi için gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:
Yapı ruhsatı
Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir.)
Isı Yalıtım Raporu (TS-825)
Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler.)
Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler.)
"Eski binaların Enerji Kimlik Belgesi Alması Zorunlu Mu?" sorusu konuyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri
1 Ocak 2020 itibarıyla başlayacak olan sisteme göre Enerji Kimliği Belgesi olmayan binalara iskan verilmeyeceği yönetmelikte belirtiliyor. Bu durum hem daire kiralama hem de satış yapma işlemlerini doğrudan etkiliyor. "Enerji Kimlik Belgesi ne işe yarar?" sorusunun ise pek çok yanıtı bulunuyor.
Binanızdaki enerji verimliliğini görebileceğiniz EKB, beraberinde pek çok avantajı getiriyor. Enerji Kimlik Belgesi sayesinde;
Enerji alanında atılan önemli bir adım olarak değerlendiren Enerji Kimlik Belgesi sayesinde enerjinin etkin ve verimli kullanımı ile gereğinden fazla enerji tüketiminin ve çevreye verilen zararların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Tüm bunlar, EKB’nin avantajları arasında yer alıyor.
Binanızda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. Enerji Verimliliği Kanunu gereğince EKB alındıktan sonra binada değişiklik yapılması durumunda ise söz konusu değişiklik işleminden sonraki 1 yıl içerisinde yeniden Enerji Kimlik Belgesi alınması gerekiyor. Enerji Kimlik Belgesi son tarih ise 1 Ocak 2020 olarak vurgulanıyor.
Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği kapsamında belli gerekliliklerin yerine getirilmesi önem taşıyor. Enerji Kimlik Belgesi Kanunu gereği yerine getirilmesi gereken zorunluluklar şöyle sıralanabilir:
Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların ve düzenlenen belgelerin denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Mevcut binalar için EKB, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketleri tarafından hazırlanıyor. Enerji Danışmanlık Firmaları listesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün web sayfasında bulunuyor. Bu sayfayı inceleyerek Enerji Danışmanlığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
EVD şirketleri arasında güvenilirliği ve profesyonelliğiyle ön plana çıkan Sehatek, ihtiyacınız olan işlemleri en kısa sürede tamamlayarak bu karmaşık süreci sizin için en kolay hale getiriyor. Sehatek, Enerji Kimlik Belgesi için gereken evraklar hazır ve eksiksiz olduğu takdirde, Enerji Kimlik Belgenizi 2 gün içerisinde hazırlayarak tarafınıza ulaşması için kargoya teslim ediyor.
Şirket Ünvanı: | SEHATEK Enerji Verimliliği Danışmanlık Müh.İnş.Elk.Yal.San ve Tic. Ltd. Şti. |
Şirket Sicil Tarihi: | 13.05.2013 |
Anlaşma No: | ETKB-EVD-078 ve ETKB-EVD-124 / 12.07.2017 |
Mersis Numarası: | 0363023812100010 |
Merkez Ofis: | Kadıköy Mah. Okur Sk. SEHATEK Merkez Ofis No: 4 / 2-3-4 İzmit / KOCAELİ |
Denetim Mercii: | T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı |
Yetki Belgesi: | Yetki Belgesi Sayfamız |
Enerji verimliliği projeleri kapsamında ortaya çıkan "Enerji Kimlik Belgesi nasıl hazırlanır?" sorusu merakla araştırılan bir başka konu oluyor.Enerji kimlik belgesi hizmeti bünyesinde “Isı Yalıtım Danışmanlığı” ve “Enerji Etüt Proje” çalışmaları yapabilecek seviyede kurumsal firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi uzmanının kullanabileceği bir yönetici paneli oluşturuluyor. Bu yönetici paneline sadece EKB Uzmanı tarafından erişiliyor. Uzman, yönetici paneline bakanlığın ona vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifresiyle girerek yapınızın bilgilerini bakanlığın veri tabanına girip sistemin hesaplaması için hesaba yoluyor. Sistem hesaplama yaptıktan sonra sertifikalandırma bölümünden Enerji Kimlik Belgesinin sertifikası oluşturuluyor. Aynı zamanda belgenize bir numara veriliyor. Bu numarayı siz de belgenin üzerinde görebiliyorsunuz.
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Ne işe Yarar?
Enerji Kimlik Belgesi sayesinde binanızın tükettiği enerji miktarı tespit ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin enerji politikalarının uygulanmasını kolaylaştırıyor.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Hangi Kanun Ve Yönetmeliğe Dayanmaktadır?
Bina enerji kimlik belgesi zorunluluğu 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne dayanmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Almanın Avantajları Nelerdir?
Binanızın ne kadar enerji tükettiğini öğrenir ve tasarruf önlemleri alabilirsiniz. 31 Aralık 2019'dan sonra tapuda alım-satım ve kiralama işlemlerine devam edebilirsiniz
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
EKB fiyatı belirlenirken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin belirlediği bir fiyat çizelgesi ya da alt veya üst sınır bulunmamaktadır. Bu hizmet aslında bir mühendislik hizmeti olduğundan fiyatlar firmadan firmaya değişiklik gösterebilir.
Yeni Binalar İçin Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Alma Zorunluluğu Son Tarihi Nedir?
Yeni binalar için enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu şu anda yürürlüktedir. İskan aşamasında alınması gerekir.
Mevcut Binalar İçin Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Alma Zorunluluğu Son Tarihi Nedir?
Mevcut binalar ekb alma zorunluluğu son tarihi 31 Aralık 2019'dur.
Binaların Veya Konutların Enerji Kimlik Belgesi Üzerinde Yer Alan Enerji Performansı Hangi Değer Aralığında Olmalıdır?
Bina enerji kimlik belgesi üzerinde bulunan enerji performans sınıfı asgari C sınıfı olmalıdır.
Hangi Bina Ve Konutların Enerji Kimlik Belgesi Alması Gerekli Değildir?
Kullanım alanı 50 m2'nin altında kalan binalar, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait binalar, Adalet Bakanlığı'na ait ceza ve infaz kurumları, kullanım ömrü 1 yıldan az olan binalar, seralar, atölyeler ve imalathanelerin enerji kimlik belgesi alması zorunlu değildir.
Referans Bina Tanımı Ne Anlama Gelmektedir?
Bina enerji performansı, asıl binanın yıllık metrekare başına düşen enerji tüketim miktarlarının ve karbondioksit salım miktarlarının, referans binanın yıllık metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salım miktarının kıyaslanması ile enerji tüketimi ve karbondioksit salınımı için ayrı ayrı hesaplanır.
EKB ile Enerji Kimlik Belgesi Farklı Belgeler midir?
EKB ile Enerji Kimlik Belgesi aynı belgelerdir. EKB, Enerji Kimlik Belgesinin sıkça kullanılan kısaltmasıdır.
Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
Enerji Verimliliği Yasası doğrultusunda 1 Ocak 2020’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar dahilindeki dairelerin kiralanmasına ya da satılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir.
Enerji Kimlik Belgesini Yeniletmek Gerekli midir?
Binanızda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. Değişiklik (mantolama vs) yapılırsa 1 yıl içerisinde yeniletmek gerekiyor.
EKB Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar; Yapı ruhsatı, Elektrik projesi (aydınlatma projesi yeterlidir), Isı yalıtım raporu, Mimari proje ve Mekanik projedir.
EKB'yi Hangi Kuruluşlar Verilebilir?
Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların ve düzenlenen belgelerin denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Mevcut binalar için EKB, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketleri tarafından hazırlanıyor.