Enerji Kimlik Belgesi (EKB) son zamanlarda gündemden düşmeyen en önemli konu. 5627 Sayılı kanun ile tüm yapılar için zorunlu hale getirilmiştir.
Enerji Verimliliği Kanunu’na göre, 1 Ocak 2020 itibariyle Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan konutlarda alım-satımlar yapılamayacak.
Aynı kanunda belirtildiği üzere yapı ruhsat tarihi 1 Ocak 2011 yılından sonra yapılan binalarda zaten iskan başvuru evraklarından bir tanesi olan Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu hale getirildi.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) İçin Gerekli Evraklar
Peki enerji Kimlik belgesi için alınması için gerekli olan evraklar nelerdir;
Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler.)
Isı Yalıtım Raporu (TS-825)
Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler.)
Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir.)
Yapı ruhsatı
Not : Mevcut Bina kapsamında olan binalar (2011 yılı öncesi) projelerini bağlı bulunduğu belediyenin imar arşivinden temin edebilmektedir.
Yukarıda belirtilen evraklar, bağlı bulunulan belediyenin imar arşivinden veya bağlı bulunulan ilçe tapu müdürlüğünden temin edilebilir. Temin edilen projeler dijital ya da asıl olarak da tarafımıza ulaştırılabilir. Projelerin bulunamaması halinde Sehatek E.V.D. bünyesindeki yetkili mimar ve mühendislerce yerinde inceleme ve röleve çalışması yapılabilir.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
Öncelikle bir yapının Enerji Kimlik Belgesi sahibi olabilmesi için başvuru yapmaları gerekir. Başvuru yapacakları kuruluş T.C. Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) şirketi olması gerekmektedir.
Sahte Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Anlaşılır?
Bu çalışma için birkaç yönteme sahibiz.
Belgenizin sol alt köşesinde bulunan sertifika numarasını ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın’ Enerji Kimlik Belgesi sorgulama sayfasına yazarak doğruluğu tespit edilebilir.
Diğer bir kontrol yolu ise; belgenin alt kısmında yer alan düzenleyen EKB uzmanı ve şirket bilgilerinin lisansını kontrol etmek gerekmektedir. İlgili şirketin ise EVD şirketi olup olmadığını ‘’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün Yetkili Şirketler ‘’ sayfasından tespit edilebilir.
Teknik sonuçlar ile ilgili bazı kısımlar dikkat etmeliyiz. Örneğin; m2 başına kWh cinsinden binanızın harcadığı enerjinin gerçek ile örtüşmesi gerekmektedir.
Bir diğer yöntem ise; sağ üst köşede bulunan bina görüntüsünün gerçekten sizin binanız görüntüsü ile uyumlu olması gerekmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Kaç Günde Hazırlanır?
Enerji Kimlik Belgesi tüm belgelerin SEHATEK ailesine eksiksiz ulaştığı andan itibaren 2 iş günü içinde hazırlanıp tarafınıza ulaştırılmak üzere kargoya verilir.
MEVCUT BİNALAR İÇİN SON GÜN 1 OCAK 2020.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2011 öncesi yapılmış binaların 1 Ocak 2020 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alınması zorunludur.
Enerji Kimlik Belgesi; konutlarda enerji kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlayan bir belgedir. Bu belge; enerji israfının önlenmesini sağlamak için binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi gibi birçok bilgiyi içeriyor.
Enerji Kimlik Belgesi sınıflandırması A'dan G'ye kadar yapılıyor. En yüksek seviye olan A, en yüksek verimi gösterirken; G ise en düşük verim seviyeyi gösteriyor. Peki Enerji Kimlik Belgesi verilirken hangi kriterlere dikkat ediliyor?
Bu belge verilirken; bir binanın ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimleri, aydınlatma armatürleri verimliliği olmak üzere enerji tasarrufuna dair birçok kriter dikkate alınıyor. Yani Enerji Kimlik Belgesinin sınıfının belirlenmesindeki tek etken ısı yalıtımı değildir ki bir binanın bu belgeyi alabilmesi için yalıtım yaptırma zorunluluğu da yoktur.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olan konutlar, alıcıların ev kiralama ya da satın alma kararlarını da etkileyecek. Ev satın alırken ya da kiralarken artık sadece evin fiyatına ya da büyüklüğüne değil, Enerji Kimlik Belgesinin de olup olmadığına da bakılacak. Diğer yandan önümüzdeki günlerde Enerji Kimlik Belgesi olan konutlarda devlet teşvikinin de olması bekleniyor.