Binaların enerji tüketim sınıfını, enerji performansını, yalıtım özelliklerini gösteren Enerji Kimlik Belgesi (EKB), 2011 yılında tüm binalar için zorunlu hale getirilmiştir. 10 yıl geçerliliği olan bu belgeyi sadece yetkili kuruluşlar düzenleyebilir.
Enerji Kimlik Belgesi, bir anlamda binanın enerji kullanımı açısından yasal tüm verilerinin yasal olarak değerlendirilmesidir. Enerji verimliliği için enerji veri analizleri oldukça önemlidir. Enerji kullanımı tüm dünyayı ilgilendiren bir konudur. Dünyanın enerji kaynaklarını etkin ve verimli, şekilde kullanmanın yolu bu tür denetlemelerin yapılmasından geçer. Bazı Avrupa ülkelerinde bu denetlemelerin tarihi oldukça eskilere dayanır. Ülkemizde 2011 yılından beri enerji tüketiminin denetlenmesi yasal zorunluluk olarak belirlenmiştir.
Özellikle enerji maliyetlerinin gittikçe artması dünya kadar ülkemizde de tedbirlerin alınması zorunluluğunu doğurmuştur. Enerji maliyetleri, işletmelerde özellikle büyük endüstriyel tesislerde ciddi rakamlardadır. Bu sebepledir ki enerji tasarrufu firmaların maliyet azaltma yöntemleri için önemli bir çözümdür.
Enerji Kimlik Belgesi, yasal olarak enerji kullanımının sınıflandırılmasını sağlar. Her binanın enerji tüketim standartları farklıdır. Elektirik kullanımı, ısıtma-soğutma, yenilebilir enerji kullanım oranı gibi veriler genel enerji tüketim sınıfının belirlenmesini sağlar.
Enerji tüketiminin verimli hale getirebilmesi için enerji kullanımının ölçülmesi ve belgelenmesi gerekir. Enerji Kimlik Belgesi bina için yapılan tüm resmi işlemlerde ve izinlerde gereklidir. Kiralama ya da alım-satım gibi resmi işlemlerde bu belgeye ihtiyaç duyulur. Ayrıca bu belge üretim yapan endüstriyel firmalar için de çok önemlidir.
Enerji tüketiminin ölçülmesi ve analiz edilmesi üretim için daha az enerji kullanabilmenin keşfedilmesini sağlar. Enerji Kimlik Belgesi kullanım amacı ve kapasitesi ne olursa olsun tüm binalar için olması gereken yasal belgelerden biridir.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanun kapsamında bulunan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi alması zorunludur. Hukuki bir belge olan Enerji Kimlik Belgesi Bakanlık tarafından onaylı kuruluşlardan alınabilir. Belgenin geçerli olması için yasal standartları tam olarak karşılaması gerekir. Enerji Kimlik Belgesi alırken şunlara dikkat edilmelidir;
• Belge Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan alınmalı, • Belgeyi veren kuruluşun Yetki Belgesi olmalı, • Belge alınmadan faturası ödenmemeli, • Belge geçerliliği 10 yıl olmalı, • Yönetmeliğe uygun değişikliklere göre hazırlanan belge alınmalı, • Belge binanın tamamı için hazırlanmalı, • Binanın enerji performansı belgede tam olarak açıklanmalı, • Belge yasal standartlara uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.
Enerji belgesi alınması sırasında destek alınan danışman firmalar, süreçleri etkin şekilde yöneterek, belgenin hızlıca alınmasını sağlarlar. Belge alınması ve evrakları ile ilgili merak ettiğiniz konularda varsa “Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Evraklar” konulu yazımızı okuyarak aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
Binaların enerji sınıfı enerji tüketimi, gaz salınım oranı, enerji verimliliği gibi verilere göre A-G arası sınıflandırılır. A sınıfı en verimli enerji seviyesini belirtirken G sınıfı en düşük verimi ifade eder. C sınıfı en ideal sınıf olarak görülür.
Enerji sınıfının değeri binanın değerli açısından önemlidir. Binalar alınıp satılırken enerji sınıfı önemli bir rol oynar. Enerji verimliliği yüksek binalar enerji tasarrufu sağlar. Endüstriyel üretim alanlarında enerji verimliliği oldukça önemlidir. Enerjisi sınıfı düşük olan binalar enerji verimliliğini arttırma çalışmaları yapabilir.
Enerji sınıfının yüksek seviyede olması devletin de beklediği bir şeydir. C sınıfından düşün enerji sınıfında olan yeni binalar iskân ruhsatı alamaz. Mevcut binalarda enerji sınıfı a-G arasında olabilir. Ancak eğer çok düşük enerji sınıfı ortaya çıkarsa ısı yalıtımı, enerji kullanım verimliği gibi konularda çalışmalar yapılmalıdır. Binaların alım-satım işlemlerinde enerji sınıfı değeri etkiler.
Bina Enerji Sınıfı Nasıl Yükseltilir?
Yeni yapılan binalarda enerji sınıfının en az C sınıfı olması gerekiyor. Bunun altında olan binalar iskân ruhsatı alamıyor. Eski binaların da alım-satım işlemlerinde enerji sınıfı değer kaybına neden olabiliyor. Enerji sınıfının yükseltilebilmesi için şunlar yapılabilir;
• Bina yalıtımının enerji tasarrufu sağlayacak şekilde yenilenmesi, • Binada kullanılan cihazların enerji verimliliğini arttıracak cihazlarla değiştirilmesi, • Isıtma-soğutma sistemlerinin enerji verimliliğine uygun hale getirilmesi, • Güneş panelleriyle ısıtma sağlanması, • Aydınlatma için otomatik açılıp kapanan aydınlatma sistemlerinin kullanılması, • Enerji tasarrufu için modern teknolojilerden yararlanılmasıdır.
Enerji Kimlik Belgesi binanın enerji performansı açısından ne durumda olduğunu gösterir. Yasal zorunluluğu olan bu belgeyi Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Sahatek olarak hazırlıyoruz. İsterseniz internet üzerinden çok hızlı şekilde belgenizi alabilirsiniz. Tüm sorularınız için bizden ücretsiz danışma desteği de almanız mümkün. Enerji Kimlik belgesi almak için güvenilir ve kaliteli hizmetimizi tercih edebilirsiniz.
Firmamız enerji belgesi alınmasından enerji etütlerine, termal kamera ile ısı kaçaklarının belirlenmesinden ısı yalıtım danışmanlığına ve VAP yani Verimlilik Arttırıcı Proje danışmanlığına kadar çok geniş kapsamda enerji verimliliği sağlamanız için hizmetler sunar. İşletmenizin enerji tasarrufu için bizi arayabilir, uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.