Enerji Kimlik Belgesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Ne işe Yarar?
Enerji Kimlik Belgesi sayesinde binanızın tükettiği enerji miktarı tespit ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin enerji politikalarının uygulanmasını kolaylaştırıyor.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Hangi Kanun Ve Yönetmeliğe Dayanmaktadır?
Bina enerji kimlik belgesi zorunluluğu 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne dayanmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Almanın Avantajları Nelerdir?
Binanızın ne kadar enerji tükettiğini öğrenir ve tasarruf önlemleri alabilirsiniz. 31 Aralık 2019'dan sonra tapuda alım-satım ve kiralama işlemlerine devam edebilirsiniz
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
EKB fiyatı belirlenirken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin belirlediği bir fiyat çizelgesi ya da alt veya üst sınır bulunmamaktadır. Bu hizmet aslında bir mühendislik hizmeti olduğundan fiyatlar firmadan firmaya değişiklik gösterebilir.
Yeni Binalar İçin Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Alma Zorunluluğu Son Tarihi Nedir?
Yeni binalar için enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu şu anda yürürlüktedir. İskan aşamasında alınması gerekir.
Mevcut Binalar İçin Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Alma Zorunluluğu Son Tarihi Nedir?
Mevcut binalar ekb alma zorunluluğu son tarihi 31 Aralık 2019'dur.
Binaların Veya Konutların Enerji Kimlik Belgesi Üzerinde Yer Alan Enerji Performansı Hangi Değer Aralığında Olmalıdır?
Bina enerji kimlik belgesi üzerinde bulunan enerji performans sınıfı asgari C sınıfı olmalıdır.
Hangi Bina Ve Konutların Enerji Kimlik Belgesi Alması Gerekli Değildir?
Kullanım alanı 50 m2'nin altında kalan binalar, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait binalar, Adalet Bakanlığı'na ait ceza ve infaz kurumları, kullanım ömrü 1 yıldan az olan binalar, seralar, atölyeler ve imalathanelerin enerji kimlik belgesi alması zorunlu değildir.
Referans Bina Tanımı Ne Anlama Gelmektedir?
Bina enerji performansı, asıl binanın yıllık metrekare başına düşen enerji tüketim miktarlarının ve karbondioksit salım miktarlarının, referans binanın yıllık metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salım miktarının kıyaslanması ile enerji tüketimi ve karbondioksit salınımı için ayrı ayrı hesaplanır.
EKB ile Enerji Kimlik Belgesi Farklı Belgeler midir?
EKB ile Enerji Kimlik Belgesi aynı belgelerdir. EKB, Enerji Kimlik Belgesinin sıkça kullanılan kısaltmasıdır.
Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
Enerji Verimliliği Yasası doğrultusunda 1 Ocak 2020’den itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar dahilindeki dairelerin kiralanmasına ya da satılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir.
Enerji Kimlik Belgesini Yeniletmek Gerekli midir?
Binanızda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde Enerji Kimlik Belgesi 10 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. Değişiklik (mantolama vs) yapılırsa 1 yıl içerisinde yeniletmek gerekiyor.
EKB Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar; Yapı ruhsatı, Elektrik projesi (aydınlatma projesi yeterlidir), Isı yalıtım raporu, Mimari proje ve Mekanik projedir.
EKB'yi Hangi Kuruluşlar Verilebilir?
Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların ve düzenlenen belgelerin denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Mevcut binalar için EKB, bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketleri tarafından hazırlanıyor.