Enerji Kimlik Belgesi (EKB) yeni ve mevcut binalar için düzenlenen; soğutma, ısıtma, aydınlatma, sıcak su, havalandırma gibi enerji sistemlerinin bir yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir.
Başka bir ifade ile binaların yıllık m2 başına tükettikleri enerjiyi ifade ederek binanın performans sınıfını göstermektedir.
Yapılarda enerji performans sınıfları enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, çevre korunmasının sağlanması amacıyla günden güne önem kazanmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi yasasının yürürlüğe girmesi ile birçok devlet ve özel kuruluş bu kapsamda teşvik ortaya koymaya başlamıştır.
İlk olarak 01.11.2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine Yönelik Yönetmeliğin 12A maddesinin birinci fıkrasında "Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı %80 aşamaz." ifadesi yer almıştır.
Yakın zamanda ise enerji kimlik belgesi ve konut kredisi ilişkisi yeniden gündem başlıklarında yerini almıştır. 25.01.2019 sayılı Resmi Gazete ‘de "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12A maddesinin birinci fıkrasında 18.04.2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile alt düzenlemelere gidilerek konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun Enerji Kimlik Belgesi bulunan; enerji performansı A sınıfı olan konutlar için %90'ı enerji performansı B olan konutlar için %85'i aşamaz." şeklinde güncellenmiştir.
Özetlemek gerekirse; Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu Enerji Verimliliği yüksek bina sayısını artırmak için Enerji Kimlik Belgesi sınıfı A olan konutlar için değerin %90’ı, B sınıfı olan konutlar için %85'i kadar kredi kullanımına olanak sağlayacaktır.
Enerji Kimlik Belgesi Sınıfı
Kredi Destek Oranı (%)
A
90
B
85
Tablo 1 – Enerji Kimlik Belgesi kredi destek oranı ilişkisi
Tablo 1’de belirtildiği gibi, bu oran ile Enerji Kimlik Belgesi bulunan, enerji performans sınıfı A ve B olan yapılar bankalardan konut edinmek için talepte bulundukları kredilerde daha yüksek seviyelerde kredi alma imkânı elde etmiş olacaklar.
Bahsedilen Enerji Performans sınıfları neyi ifade ediyor?
Kısaca açıklamak gerekirse; Enerji Kimlik Belgesi performans sınıfları, binalarımızda enerji tüketim değerlerimize göre değişiklik gösteren harf sınıflandırma sistemidir. Türkiye’de bir bina A’dan G’ye kadar enerji performans sınıfı alabilir.
Enerji Kimlik Belgesi için Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğine göre 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce alan binalar mevcut bina olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Yeni binalar, Enerji Performans Sınıfı C’nin altında kalmayacak şekilde tasarlanmalı ve inşa edilmelidir. C’nin altında kalan yeni binalar için iskân (Yapı Kullanım İzni) verilmemektedir. Mevcut binalarda ise böyle bir zorunluluk yoktur. Ve performans sınıfı C’nin altında olan binalar için iyileştirmeler yapılarak performans sınıfı yükseltilebilir.
Türkiye iklim şartlarında yalıtımlı binalarda karşımıza çıkan en yaygın sınıf ise ‘’C’’ sınıfıdır. Yalıtım, bina enerji performans sınıfını olumlu yönde etkilemektedir.
Ancak her yalıtımlı bina için ‘’A’’ veya ‘’B’’ sınıfından söz etmemiz mümkün değildir.
Binamızın; A sınıfı enerjiye sahip konut olması en verimli seviyeyi belirtir. B sınıfı olması ise standartların üzerinde bir verimliliği sağladığı anlamını taşır. Binalarımızın A ve B sınıfı olmaları enerji tüketimini minimuma indirerek çevre dostu bir binaya sahip olmamızı sağlarken aynı zamanda da konutumuza olan talebin artması ile maddi değerinin yükselmesi anlamına da gelir.
Bir bina A ve B sınıfı enerji performansına nasıl sahip olur?
Binalar iklim koşullarına, mimari tasarımına ve yalıtım standartlarına bağlı olarak ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, CO2 salınımı ve sıcak su kullanımlarına göre hesaplamalar yapılarak performans sınıf aralıklarında yer almaktadır. Örneğin binanın bulunduğu iklim bölgesine göre en verimli olacak şekilde tercih edilen dış duvar yalıtımı binanın yüksek enerji performansına sahip olmasına katkı sağlayacaktır.
Ayrıca performans sınıfı düşük binalar için de ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi performansı etkileyen alanlarda iyileştirmelerin yapılması enerji performans sınıfını yükseltecektir.
Merkezi sistemde katı yakıt tüketimi olan bir binanın doğal gaz sistemine geçmesi veya klasik kombi kullanımı yerine yoğuşmalı kombi tercih edilmesi iyileştirmelere örnek gösterilebilir.
Peki, siz hala binanızın Enerji Kimlik Belgesini almadınız mı?
Hemen ücretsiz danışma hattımızı arayın. Uzmanlarımızdan destek alarak enerji kimlik belgesi yolculuğunuzu doğru, güvenilir ve hızlı teslimat farkıyla yaşayın.