Enerji kimlik belgesi (EKB) hem yeni hem de mevcut binalar için düzenlenen; soğutma, ısıtma, aydınlatma, sıcak su, havalandırma gibi enerji sistemlerinin bir yıl içerisinde tükettikleri enerjiyi gösteren belgedir. Başka bir deyiş ile binaların yıllık m2 başına tükettikleri kWh cinsinden enerjiyi ifade etmektedir. Tüm bunlara bağlı olarak binanın performans sınıfını gösteren belgedir. Bu belgeyi enerji verimliliği kanunu gereğince tüm binaların almaları zorunlu tutulmuştur.
Enerji kimlik belgesi almak için binanızın mimari, mekanik ve elektriksel verilerinin girdisi BEP-TR 2 programına yapılır ve program içerisindeki referanslarla karşılaştırılarak binanızın enerji sınıfı belirlenir.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile Neleri Öğrenebiliriz?
Enerji performansını
Sera gazı emisyonunu
Isıtma tüketimini
Sıcak su tüketimini
Soğutma tüketimini
Havalandırma tüketimini
Aydınlatma bilgilerini
Yalıtım bilgilerini
Mekanik özelliklerini
Bina da bulunan bağımsız bölüm sayısını (iklimlendirilen alan)
Bina yapım yılınızı
Ve varsa yenilenebilir enerji bilgi ve tüketimlerini yine belge üzerinden öğrenebilirsiniz. EKB ilk amaç olarak binanız için enerji verimliliğini sağlayacaktır. Binaların enerji sınıfları A ile G arasında değişmektedir. A sınıfı enerji verimliliği yüksek iken, G sınıfında enerji verimliliği düşüktür. Enerji sınıfınız ne kadar yüksekse enerji tasarrufu o kadar fazla olacaktır. Belgeniz binanızda herhangi bir değişim olmadığı sürece 10 yıl geçerlidir. 10 yılın sonunda yenilemeniz gerekmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Avantajları Nelerdir?
2011 sonrasında yapılan binaların iskan belgesini almak için Enerji Kimlik Belgesine sahip olması zorunludur. Mevcut binalarda da (yapı ruhsat tarihi 01.01.2011 yılından önce olan binalar) kiralama ve satış işlemleri için enerji kimlik belgesi (EKB) zorunluluğu getirilmiştir. Böylece EKB olmayan bir binanın ve dairenin satışı veya kiralaması yapılamayacaktır.
Yeni binalar yani yapı ruhsat tarihi 01.01.2011’ den sonra olan binalarda ise Enerji Kimlik Belgesi iskan başvuru evraklarından bir tanesidir. Enerji Kimlik Belgesi olmayan bir bina iskan alamaz. Aynı zaman da yeni binalar özelinde Ekb performans sınıfı minimum C olmalıdır. C sınıfının altında performans sınıfına sahip binalarda iskan alamaz.
Hem ev alırken hem de kiralarken enerji kimlik belgesi son derecede önemlidir. Binanızın hem soğutma hem ısıtma sınıflarını öğrenebilirsiniz. EKB’sine bakarak binanıza gereken ısı yalıtımını yaptırabilir, kapı – pencere değişikliğine gidilebilir veya mekanik sistemi değiştirerek hem enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Binamıza Enerji Kimlik Belgesi almamızın vatandaş olarak bizlere faydaları sıralayacak olur isek;
Binamızın yıllık tükettiği enerji miktarını tespit ederiz.
Binamızın ısıtmaya, soğutmaya, aydınlatmaya harcadığı enerji miktarını tespit ederiz.
Binamız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescillenmiş bir bina olur.
Alım-satım, kiralama işlemlerinde tapuda bir problem yaşamadan işlemimize devam edebiliriz.
Enerji Kimlik Belgesi sağladığı avantajların yanı sıra zaten her binanın sahip olması gereken yasal zorunluluk olan bir belgedir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu tarafınca, kanunda belirtilen bazı durumlar haricinde tüm yapıların için zorunlu kılınmıştır.
Kısacası Enerji Kimlik Belgesinin ilk amacı; enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak, gereğinden fazla kullanımın önüne geçmek, binanızın sınıfını hesaplayarak çevreye verilen zararın önüne geçmektir. "Enerji" alanında ülkemizin attığı ve atacağı önemli adımlardan biridir.
Bizler Sehatek ailesi olarak EKB ile ilgili her sorunuz için yanınızdayız.