5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunun amacı; özel teşebbüs ve/veya kamu işletme ve/veya binalarında enerji verimliliğinin sağlanması ve atık enerjinin geri kazanımı ile birlikte enerji israfının önlenerek ithal bir maliyet kalemi olan enerjinin ekonomi üzerindeki etkisinin azaltılması ve çevrenin korunmasıdır.
Enerji Verimliliği ne anlama gelir?
En yalın haliyle enerji verimliliği; ürün ya da hizmet üretiminde nicelik ve nitelikten ödün verilmeden enerji kayıplarının minimize edilmesi ve atık enerjinin sisteme geri kazanımının sağlanmasıdır. İşletmelerde enerji özelinde yapılan verimlilik çalışmaları doğrudan maliyet kalemlerini etkilediğinden dolayı sağlanan enerji tasarrufu işletmenin pazardaki fiyat rekabetinde avantajlı konuma gelmesine zemin hazırlar.
Hangi kurumlar enerji yöneticisi bulundurmak zorunda?
Enerji yöneticisi bulundurmak zorunda olan kurumlar, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 27035 Sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında açıklanmıştır ve bu kurumlar;
Ticari ve Hizmet Binaları (Otel. AVM. Hastane. iş Merkezi. Okul vb): Toplam inşaat alanı 20.000 m² ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan binalar.
Kamu Binaları: Toplam inşaat alanı en az 10.000 m² veya yıllık enerji tüketimi en az 250 TEP olan binalar.
Sanayi Tesisleri: Yıllık enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler.
olarak sıralanabilir.
Yine ilgili kanun ve yönetmelik uyarınca “Enerji Yönetim Birimi” bulundurması gereken kurumlar ise;
Yıllık toplam enerji tüketimi 50.000 TEP ve üzeri olan işletmeler.
50 işletmeden fazla birimi olan Organize Sanayi Bölgeleri.
olarak ifade edilmiştir.
Enerji yöneticisi sertifikası kimler alabilir?
27035 Sayılı Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte yer alan;
"Enerji yöneticisi eğitimlerine mühendislik alanında veya teknik eğitim fakültelerinin makine, elektrik veya elektrik-elektronik bölümlerinde en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilir. Eğitime katılmak isteyenler, Ek`de yer alan kayıt formu ile Genel Müdürlüğe, yetkilendirilmiş kurumlara veya şirketlere başvurur."
ifadesi ile enerji yöneticisi sertifikasına hangi meslek gruplarının sahip olabileceği belirlenmiştir.
TEP nedir?
TEP (Ton Eşdeğer Petrol); enerji kaynaklarının tek birim ile ifade edilmesi amacıyla kullanılır. 10 milyon kCal karşılığı enerji birimi olan TEP’e farklı enerji birimlerini çevirirken Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelikte yer alan dönüşüm katsayılarının kullanılması gerekir.